Användarnas story om Millennium
Efter några stormiga dygn med det nya journalsystemet Millennium valde Västra Götalandsregionen fredag den 15 november att pausa. Vad hände?
I ett flöde på Borås Tidning skrev vårdpersonalen av sig under några skälvande dagar 11–15 november. Läkare, sjuksköterskor, vårdpersonal, systemutvecklare — jag har gjort ett urval av deras kommentarer.
11 nov, dagen innan införandet
” Vår tidbokare grät när hon såg listorna idag. Flera tusen besök som nån gång ska bokas låg huller om buller utan synlig prio…planerade besök framåt kommer inte att hända. ”
” Tänk dig komma till jobbet en helt vanlig dag. Du loggar in i journalsystemet men du kommer inte åt din mottagning eller avdelning. Du träffar en patient men kan inte skriva en anteckning. Du försöker ordinera prover men vet inte var provsvaren hamnar. Du försöker skicka en remiss men kan inte för det ingår inte i ditt “flöde”. Du försöker slutligen boka ett uppföljande besök men du finns inte i bokningssystemet. Välkommen till Millennium ”
” Den första stora missen är att man valt ett system som är anpassat och uppbyggt för amerikansk sjukvård…Det finns dock system som är på förväg beprövade och utvecklade för svensk sjukvård. Rimligen borde man valt ett sådant“
”Svensk vård fungerar inte på det sätt Millennium är designad”
”Enligt mig ska det inte vara en trettio sidors PDF om hur man ordinerar ett dropp över natten”
”Vem är ansvarig för att ha skrivit på ett så ofördelaktigt avtal?”
” Detta gammalmodiga system med massa onödiga klick och val är så otroligt långt från alla avancerade appar vi använder till vardags i våra mobiler. Ja, Melior är gammalt och vi behöver ett gemensamt system, men man kunde hoppat på Cosmic nu som resten av landet och väntat 10 år till tills något svenskt företag hann utveckla en anpassat nationellt system.”
12 november: Dagen då skarpa systemet införs
” Man har jobbat med att försvenska systemet i 5 år men det funkar fortfarande inte med Å, Ä och Ö i det patientadministrativa/bokningssystemet…. ”
”Inte anpassat efter hur vi arbetar i vården i Sverige…luktar mutor”
” Inom VGR har vi sköterskor stora ansvarsområden där vi kan fatta beslut om åtgärder innan en läkare behöver komma. Detta går inte i Millennium då läkaren är överordnad och måste vara den som ordinerar alla aktiviteter”
”De som utvecklat det har ingen aning om hur sjukvården på svensk sjukhus fungerar…inte patientsäkert över huvud taget”
” Hur hade införandet blivit om politikerna hade haft ett ansvar för det dom gör? Hade dom vågat att göra detta införandet då? ”
” Det finns så många olika instruktioner (eftersom varje enskilt moment ej går att lista ut utan måste förklaras i detalj) så att rätt manual blir näst på omöjlig att hitta ”
” Alla som påstår att införandet fungerar bra ljuger. Så som man har tradition att göra i Ryssland ”
”Varför inga pilotenheter?”
” Vi lär oss återigen att ledningen ALDRIG kommer ha vår rygg. ”
“Det har trots allt gått nära 25 år sedan det [millenniet] var aktuellt. Och branschen har mognat sedan dess. En insikt som moderna organisationer har gjort är ju bland annat att INTE förlita sig på EN lösning — ofta kallat monoliter. Monoliter finns lite över allt och många organisationer sliter sitt hår för att göra sig av med dessa. VGR väljer att istället implementera en.”
” Vid ronden på avdelningen idag upptäcktes 5 st läkemedelsfel och då har vi bara 6 st patienter totalt. Det rörde sig om allt ifrån att läkemedel missats att föra över, till att man återinsatt läkemedel som pat inte tolererat, till att 2 st patienter inte hade fått sin huvudbehanling pga felaktigt gjord ordination. ”
” En av mina kollegor har kunnat skriva ett recept och det ser korrekt ut i Millenium men det kommer inte fram till apoteket. Det finns inte heller i NLL eller i nationell patientöversikt. Livsfarligt!!! ”
” Jag har kollegor som sitter och gråter just nu för att ingenting fungerar…Inte ens våra coacher kan ju. Nu letar jag efter annat arbete innan jag blir sjukskriven.”
” Total förnekelse har varit ett konstant tillstånd hos de som ansvarar för införandet ”
”Kliv ner och kom ut i verkligheten”
Efter den första omtalade pressträffen då man jämförde detta med ett mobilbyte
En katastofal pressträff där införandeledningen kallar detta för “roligt” och jämför det med ett mobilbyte. När en hjälteläkare ställde sig upp och berättade sin version som uppskattningsvis 99% av personalen stod bakom så möttes han av det som upplevdes som hånleenden. Ett ramaskri bland personalen följde. Senare bad ledningen om ursäkt och förklarade det med typ nervositet.
Personalen bemöttes sedan med kritik om “handhavandefel” och påstående om gnällighet, vilket uppenbarligen gjorde ont att höra för den som kämpar intill sista droppen för sina patienter, .
” Ni som i ledning och direktsändning säger att det här är roligt och spännande, välkommen till oss i verkligheten och se hur många av oss som har roligt idag ”
” En sjukhusstyrelse som hånskrattar åt en överläkare som vågar säga det resten av personalen inte vågar pga tystnadskultur.”
” Så respektlöst att stå och skratta när läkaren framför det som 99% av medarbetarna står bakom. ”
” Boel, kära Boel Mörck. Du kan inte efterlikna att vi byter ett helt IT system med din svårighet att lära dig en ny telefon. ”
” Det är inte bara startsvårigheter som försvinner med tiden. En normalbegåvad människa lär sig snabbt att finna sig tillrätta i ett hyfsat logiskt och självguidande IT-system. Men Millenium är ett uruselt system. Det är gammalt, plottrigt, oöversiktligt, ologiskt, o-intuitivt. ”
” Läkemedelsmodulen är ett skämt, det tar 5–6 minuter att sätta in ett enda läkemedel, och man får upp nya orelevanta boxar och rutor efter varje klick, och kan inte gå vidare utan att ifylla dessa. Efter varje ordination behöver du signera 4–5 gånger för att gå vidare i nya rutor och allting behöver godkännas 3–4 gånger innan det kan igensättas. ”
” 20 år som sjuksköterska. Både slutenvård, akutsjukvård , kommunal sjukvård och nu primörvård. ALDRIG varit med om ett så komplicerat system ”
”Programordföranden verkar vara en citatmaskin utan dess like ”
”Systemet ska stötta den process man redan jobbar i!…Ett amerikanskt it företag kommer inte anpassa sitt system till svensk vård på ett bra sätt. Oavsett vad byråkraterna skriver i sina avtal ”
”Varje förslag att påverka systemet har mötts av att det inte går”
”Rapporterna om hur de som hade klagomål under de initiala utvärderingarna kände sig tvungna att lämna uppdraget när dom inte blev lyssnade på är många. När sedan prestigen blir för stor och många har investerad tid och resurser i införandet finns det inte längre någon återvändo. Nu står vi här och beskådar kejsarens nya kläder ”
13 nov — 14 nov forts: Det börjar kännas psykiskt för många, ett arbetsmiljöproblem!
” Att jobba i Millenium känns som att försöka att göra en nödlandning med ett störtande flygplan, där elektroniken slagits ut. Stresspåslaget är enormt. Känslorna pendlar mellan uppgivenhet och förtvivlade försök att ändå landa planet . ”
” Som läkare med mycket stor teknik- och datorvana vill jag ändå påstå att Millennium, som den ser ut idag, kommer vara en tidstjuv utan dess like. ”
”Om några veckor kommer vi att märka effekterna av Millenniums otroligt osammanhängande datastruktur när informationen som matats in ska återanvändas för vård och statistik.”
” Vi har fått ut över 100 lathundar för varje moment som ska utföras i Millennium ”
” Det som gör Millennium så unikt är hur skrämmande förutsägbara problemen har varit och hur konsekvent vårdpersonalen har blivit ignorerad i processen. Här har vi ett system där varje basfunktion tycks vara begravd under lager av klickfällor
” Systemet är extremt tidskrävande, ologiskt och buggigt. Något som förr tog 5 minuter tar idag 25 minuter. Och visst kommer det gå något snabbare när vi vant oss MEN i förra systemet skrev du in personnummer på två ställen och hade ca 12 steg till innan du var klar. I Millennium för exakt samma uppgift behöver du skriva in personnummer på fyra ställen och därefter ca 50 steg till. ”
” Bävade för implementeringen av Millenium sedan första gången man fick nys om det. Tisdags var bland de värsta dagarna i mitt arbetsliv. Igår likaså. Gråten i halsen på väg till och på väg från jobbet. Ingen sömn. Idag sade jag upp mig. Jag är ledsen att jag ger upp men detta administrativa mardrömsscenario var inte anledningen till varför jag ville hjälpa människor. ”
” Det troliga nu är nog att den politiska ledningen kommer avbryta detta. VGR kommer få anlita jurister mot Oracle när avtalet ska ses över. Men det kommer fortsätta kosta enorma skattepengar ändå under väldigt lång tid. Det vi skattebetalare ska hoppas på nu är att systemet inte är leveransgodkänt av beställaren då är det inte aktuellt att kunna avbryta kontraktet. I det fallet får VGR bekosta alla framtida avtalsår. ”
” Mer patientosäkert för varje dag som går! Vi tappar bort patienter, kan inte boka tider, hittar inte i systemen, anteckningar hamnar på fel ställen, viktig information kommer inte med. Efter de här dagarna inser vi att vi aldrig kommer komma upp i samma effektivitet igen, oavsett hur mycket vi övar. Systemet är helt enkelt för dåligt. Vi har flera tusen patienter som redan är försenade på våra väntelistor, de ökar nu snabbt.”
” Jobbar själv med IT inom den privata sektorn och kan säga om vi släppt ut ett sådant här system så hade huvuden rullat ”
” Upphandlingen har varit grovt inkompetent och landat i ett system som Oracle aldrig haft någon avsikt att anpassa till våra verkliga förhållanden ”
” efter många år inom IT, så har man lärt sig att man ska göra allt man kan för att undvika att skriva på ett kontrakt där Oracle på något vis är inblandat ”
”Det finns säkerhetshål i millennium som är enorma. Alla som är inloggade i millennium kommer åt enorma mängder personuppgifter. Genom ett feltryck fick jag upp en lista på tusentals namn och personnummer, information som jag inte alls borde ha tillgång till. Alla användare kommer liskom åt allt. Tidigare kunde vi bara se saker rörande de enheter vi hade behörighet till. Nu är det som att alla har behörigheter överall ”
15 nov: Millennium pausas
Efter stora protester meddelas att Millennium pausas. Bloggen fylls av hjärtan!
Frågan är nu: Vad tänker nu Skåne om att införa Millennium i mars 2025? Det återstår att se.
Kort om mig, artikelförfattaren
Min expertis som konsult är att stötta i hur man tar in kunskap om användaren i all utveckling — metodiskt och från start.
Utöver det: Sedan tio år bakåt gräver jag gärna i IT-haverier för att förstå. Mitt mål är inte att sprida ilska och frustration, utan tvärtom sprida insikter om återkommande mönster. Jag drivs av nyfikenhet mer än upprördhet.
Det handlar om människor och de krafter bakom som är svåra för människor att stå emot. Det vi behöver är att skapa strukturer och sprida kunskap som motverkar felaktiga beslut.
Berätta gärna dina tankar!
Vilka mönster jag ser
Mönster 1: Inför aldrig “monoliter”
Ett grundfel i nästan alla haverier är att man försöker implementera ett brett standardsystem som ska lösa en massa olika problem — en monolit. Man gör så för att det ska bli “mer enhetligt” utåt, alltså skapa en visuellt enhetlig framsida mot användarna. Men det är att lösa ett icke-problem. Användare har inget emot olika användargränssnitt: Ett passande användargränssnitt för varje tillämpning blir bra!
Monolit är svårhanterliga, omöjliga att anpassa, ofta föråldrade i tekniken. Det finns inget som blir enklare eller billigare. Breda standarsystem har inget med modern utveckling att göra.
Det som krävs är inte enhetlig framsida utan en enhetlig baksida. Allt handlar om att ge tillgång till den gemensamma datan som ska flöda mellan olika applikationer (via api:er).
(Jag har förstått att detta var grundproblemet även i Millennium enl uttalande från Johan Magnusson, vi lär få höra mer om det.)
Mönster 2: Från goda intentioner till en tystnadskultur
Initialt är intentionerna alltid goda. Leverantören har hävdat att det är en bra idé med monoliten. Så först involverar man användare, men sen upptäcker man sanningen. Det gick inte att anpassa systemet efter verkligheten. Nytta kommer inte uppstå. Användarna flaggar. Sakkunniga flaggar. I vägvalet som då uppstår sviker man anvädare och verksamhetens syfte, man omger sig med jasägare och inför en tystnadskultur. Redan från början. Det kallas sunk-cost-failure och är ett ångeststyrt beteende som mest handlar mer om att man satt sin trovärdighet på spel (inte bara pengar alltså).
Så verkar det ha gått till i Millennium också. Hade man frågat hade man fått svar. Men man har inte på allvar frågat.
Mönster 3: Skrupellösa leverantörer/konsultbolagsägare
Leverantören, i detta fall Oracle (?), har en kunskapsfördel och skulle kunna berätta, men de prioriterar att maximera sin kortsiktiga vinst. Det vet mycket väl att miljonerna kommer rulla, men det spelar ingen roll. Dåligt rykte verkar vara okej, man räknar med att återigen lyckas lura även nästa kund.
Jag vill skylla på ägarna snarare än de enskilda konsulterna som ofta står maktlösa mot sin arbetsgivare.
Här vekar leverantören ha svikit riktigt stort då man använt en teknik som är i utdöende.
Mönster 4
Återkommer senare (om intresse finns)…
Sigrun Tallungs